Whatsapp

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo is een uitdagend en zenuwslopend spel gebaseerd op de Slag om Grolle in 1627. Het gebouw speelde in dat jaar een belangrijke rol voor het verzet tegen de Spanjaarden, die in Grol de dienst uit maakten. 

Bijna 4 eeuwen later ben je voor even weer terug in de 17e eeuw waar je midden in het oprukkende oorlogsgeweld een belangrijke taak moet volbrengen.

De feiten…

Belegh van Grol

Het Beleg van Groenlo (ook wel: het Belegh van Grol) in 1627 was een door prins Frederik Hendrik van Oranje opgezette belegering van de door de Spanjaarden bezette veste Grol, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Het beleg duurde van 20 juli tot en met 19 augustus. Onderdeel van het beleg was de aanleg van een circumvallatielinie rondom de stad, om te verhinderen dat Grol versterkingen kon ontvangen, proviand en munitie in te slaan en om een ontzet te voorkomen. Hendrik van den Bergh, een Nederlands edelman in Spaanse militaire dienst en een volle neef van Frederik Hendrik, probeerde Grol met een groot leger te ontzetten, maar kwam te laat. Grol zou staats blijven tot het eind van de oorlog.

Grol in 1627. Een moordcomplot.

Red jij Prins Frederik Hendrik?

Je bevindt je in het Grolle van 1627. De stad is al 20 jaar bezet door Spanjaarden en Matthijs van Dulcken voert het bewind. Binnen de torenhoge stadsmuren lijkt alles rustig. Handelaren verkopen hun waren, kinderen spelen en de vrouwen doen de was of bereiden het avondeten voor.

Toch broeit er iets. ‘Prins Frederik Hendrik wil Grolle weer terug veroveren’, vertrouwt jouw beste vriend Kobus je toe. Kobus is een bekend kopstuk bij het groeiende verzet.

En dan gebeurt het. Het bulderen van een kanon, gevolgd door oorverdovende stilte. De Grollenaren kijken verschrikt, maar ook hoopvol. Spaanse poortwachters zien in de verte een gigantisch leger opdoemen. En niet op één plek. Nee, heel de stad is omsingeld door de Prins en zijn Staatse troepen! Het kan niet lang duren voor Grolle wordt ontzet.

Maar ook van Dulcken zit niet stil. Het verzet ontdekt dat hij in het diepste geheim een complot smeedt om Frederik Hendrik te vermoorden. De Prins moet gewaarschuwd worden! Alleen… de stad zit volledig op slot om de herovering af te slaan. Hoe kom je bij hem voor de moordenaars dat doen?

Heb jij het in je om Prins Frederik Hendrik en de stad Grolle te redden?