Thema – Escaperoom Groenlo

Thema


Escaperoom Groenlo is een uitdagend en zenuwslopend spel gebaseerd op de Slag om Grolle die plaats vond in de zomer van 1627. Het gebouw waarin de escaperoom is gevestigd, speelde in die tijd een belangrijke rol. Hier huiste het verzet tegen de Spanjaarden die in Grolle op dat moment de dienst uit maakten. Bijna 4 eeuwen later ben je voor even weer terug in de 17e eeuw waar je te midden van het oprukkende oorlogsgeweld een belangrijke taak moet volbrengen.

Je bevindt je in het Grolle van 1627. De stad is al 20 jaar bezet door Spanjaarden en Matthijs van Dulcken voert het bewind. Binnen de torenhoge stadsmuren lijkt alles rustig. Handelaren verkopen hun waren, kinderen spelen en de vrouwen doen de was of bereiden het avondeten voor.
Toch broeit er iets. ‘Prins Frederik Hendrik wil Grolle weer terug veroveren’, vertrouwt jouw beste vriend Kobus je toe. Kobus is een bekend kopstuk bij het groeiende verzet. En dan gebeurt het. Het bulderen van een kanon, gevolgd door oorverdovende stilte.
De Grollenaren kijken verschrikt, maar ook hoopvol. Spaanse poortwachters zien in de verte een gigantisch leger opdoemen.
En niet op één plek. Nee, heel de stad is omsingeld door de Prins en zijn Staatse troepen! Het kan niet lang duren voor Grolle wordt ontzet. Maar ook van Dulcken zit niet stil. Het verzet ontdekt dat hij in het diepste geheim een complot smeedt om Frederik Hendrik te vermoorden. De Prins moet gewaarschuwd worden! Alleen… de stad zit volledig op slot om de herovering af te slaan. Hoe kom je bij hem voor de moordenaars dat doen? Heb jij het in je om Prins Frederik Hendrik en de stad Grolle te redden?

Geschiedenis

Groenlo, vroeger ook wel Grolle genoemd, was een sterke vesting in het oosten van Nederland en door zijn strategische ligging was Groenlo een belangrijk handelscentrum. Grolle was in 1627 in handen van de Spanjaarden maar daar moest verandering inkomen als het aan de Staatsen lag. Prins Frederik Henderik, jongste zoon van Willem van Oranje, kreeg de opdracht om Grolle te veroveren op de Spanjaarden. De voorbereidingen hiervoor vonden in het grootste geheim plaats. Het Staatse leger bestond uit 20.000 man voetvolk en 5.000 ruiters. De Spanjaarden wisten inmiddels dat er een groot Staats leger op weg was. Op 20 juli kwam het Staatse leger aan bij de stad Grolle en er wordt de dagen daarop met man en macht gevochten...

Whatsapp