Het ontstaan – Escaperoom Groenlo

Het ontstaan van de escaperoom

Door: Henri Walterbosch en verschenen in diverse media

Dit zou ook iets voor Groenlo met zijn rijke geschiedenis zijn! Michaël Lammers toen hij najaar 2014 naar De Wereld Draait Door keek waarin tafelheer Alexander Klöpping de opkomst van het fenomeen escaperooms in Nederland ter tafel bracht. Voor velen compleet iets nieuws. “Er waren al enkele escaperooms in Nederland maar sindsdien ging het ontzettend hard. Ik ben direct gaan bellen. Al snel ontstond er een idee en zijn we aan de slag gegaan, te beginnen met een avondje brainstormen. De Escaperoom 1627 is hier het resultaat van. Er is ontzettend veel werk verzet sindsdien. Regelmatig zeer korte nachten gehad.” Het is deze doordeweekse avond een heuglijk moment als de vrijwilligers bij elkaar zijn gekomen om getuige te zijn van de onthulling van het uithangbord buiten aan de gevel van het historische pand in de Beltrumsestraat 10, waarin de Grolse escaperoom gevestigd is. Met zijn vieren mogen ze aan een touw trekken om het bord te onthullen.
Niek Molendijk, Bjorn Vije, Nick Oostendorp, de mannen die samen met Lammers de kar trokken van deze nieuwe Grolse toeristische trekpleister, te samen met wethouder René Hoijtink die enthousiast lachend naar beneden komt gelopen als Michaël Lammers hem zojuist heeft rondgeleid en een kijkje achter de schermen en een glimp achter ‘het grote geheim’ van de Grolse escaperoom heeft gegeven. “Ondanks dat we al een tijdje ‘test draaien’ is dit een beetje een officieel tintje, maar we blijven bezig met de doorontwikkeling van de escaperoom. Wij willen graag bij de beste escaperooms van Nederland horen.” Escaperoom Groenlo mag zich van begin af aan al in een grote belangstelling verheugen laat Niek Molendijk weten. “Het gaat hartstikke goed. De bezoekers blijven maar komen. Overal vandaan. De mensen komen zelfs speciaal uit Noord-Holland of Zeeland naar Groenlo om onze escaperoom te bezoeken omdat deze zo bijzonder is.”

Slag om Grol 1627

Escaperoom Groenlo en zij die bij de uitvoering van de ideeën van dit stukje levende Grolse historie betrokken waren namen zich van meet af aan bij de realisering ervan zich te willen onderscheiden ten opzichte van andere versies van dit real-life- gaming spel. “Het thema Slag om Grol 1627 stond direct al vast. Bij de ene escaperoom bevindt je je ineens in een gevangenis en zie daar dan maar uit te komen, maar wij wilden dat het aansloot bij de historie van Groenlo, maar ja, wat dan? Hoe dan?,” krabden de mannen zich achter de oren. “Dan informeer je eens links en rechts en kom je in contact met mensen die goed zijn in het bedenken van spelletjes, of mensen die hen kennen en aanbevelen. Iedereen heeft op zijn/haar manier bijgedragen aan deze escaperoom. We zijn erg blij met het resultaat. Geschiedenis heeft voor sommigen misschien een stoffig imago maar wij hebben iets heel hips met de historie van Groenlo gedaan. Alles zeer authentiek, in de stijl van de Slag om Grol.”
Op de eigen site krijgen de initiators wekelijks lovende reacties van bezoekers; ‘wat een geweldige ervaring. Fantastisch opgezet,’ ‘een mooi gesitueerd verhaal met prachtige uitdagende puzzels, een aanrader voor iedereen. Het sluit perfect aan bij een bezoek aan Groenlo,’ “Iets waar we alleen maar van konden dromen,” is Lammers verheugd. “Het is prachtig om te zien hoeveel mensen plezier beleven aan alles wat wij hier met elkaar hebben bedacht en uitgevoerd.” Voor buitenlandse bezoekers is inmiddels een Duitstalige en Engelstalige versie beschikbaar. Meer info zie Facebook; Escaperoom Groenlo, www.escaperoomgroenlo.nl

Whatsapp